maanantai 26. toukokuuta 2014

Terve Teemu! Ja tervetuloa tänne Soberismia-blogin haastatteluun!

— No tervepä terve! Ja kiitos kutsusta, tämähän on suuri kunnia. Soberismia on suosikkiblogini.

No sepä mukava kuulla, sinulla on selkeästi hyvä maku. Mutta mennäänpäs suoraan asiaan. Olet julkaisemassa Sobersimia – Kalliosta kukkulalle -nimistä kirjaa. Kertoisitko vähän mistä on kyse?

— Juu, lokakuun alussa julkaisen kirjoituksistani kokoelman, joka on ikään kuin päiväkirjani parin viime vuoden tekemisistäni ja ennen kaikkea ajatuksistani. Sellainen kasvutarina että mitä minulle on tapahtunut sen jälkeen kun lopetin viinan juomisen ja aloin hoitaa masennustani.

Just just. Joo, okei. Mutta tuota, eikös saman asian hoida tämä Soberismia -blogi, pitääkö se nyt kirjaksi asti tuupata?

— Osittain varmaan kyllä. Mutta tässä kohtaa nyt oikeastaan kaksi asiaa. Ensinnäkin se, että olen aina haaveillut kirjan julkaisemisesta ja toisekseen se, että olen vankka fyysisten formaattien kannattaja. Niissä on jotain pysyvämpää kuin vain netissä julkaistuissa kirjoituksissa. Kovat kannet kauniilla kuvalla, jotain mitä pläräillä ja johon voi laittaa kirjainmerkin sivujen väliin kun menee nukkumaan, jotta tietää mistä jatkaa seuraavana päivänä. Ja siis tuleva kirja ei ole yksi yhteen blogin kanssa, vaan se on muokattu uuteen uskoon ja ihan itsenäiseksi teokseksi.

Jaa että nukkumaan mennessäkö sitä pitää lukea? Toisen psyykkisistä ongelmista? Eikö siitä tule pahoja unia?

— No, minun mielestäni kirjassa on kyllä enemmänkin kyse positiivisesta asiasta, siitä kuinka olen pystynyt päihittämään ne psyykkiset ongelmani. Että ei se ole mikään itkuvirsi vaan enemmänkin positiivinen itsensä haastamisen tarina. Että ehkä siitä saa mieluummin jotain inspiraatiota seuraavaan päivään ja ne unet ovat toivottavasti positiivisia.

Ymmärräthän, että kirjan takakannessa on kuva sinusta ilman paitaa? Että ei ne unet nyt mitään parhaita mahdollisia voi olla. Kuinka monta kirjailijaa tiedät, jotka ovat laittaneet kuvan itsestään ilman vaatetta omaan kanteensa?

— Ööö, no eikös Fabio poseerannut monissakin kansissa paidatta?

Poseerasi juu kyllä, mutta luojan kiitos Fabio ei kirjoittanut itse niistä yhtäkään. Ja toisekseen, Fabio näyttää, no, Fabiolta. Mutta jatketaan. Kirjan julkaisemisesta haaveilee nykyään jokainen joka jotain pari lausetta pidempiä tekstejä nettiin suoltaa. Ei se heistä kirjailijoita vielä tee. Onko niitä haaveita sitten ihan pakko toteuttaa?

— No on! Tietenkin! Jos tilaisuus kerran tulee. Koko Soberismia-touhu on antanut minulle niin valtavan paljon, että haluan viedä sen loppuun asti. Aika vahvasti tässä seuraan omaa intuitiotani koko projektin kanssa, mutta minusta itsestäni tuntui, että tämä pitää tehdä ja tarina laittaa koviin kansiin. Joissa poseeraan ilman paitaa.

Olet kova poika puhumaan ”tarinasta”. Mikä sinun tarinassasi on sellaista mikä ihmisiä kiinnostaa ihan kirjaksi asti?

— Se on oikeastaan asia, joka on itsellenikin vähän arvoitus. Ehkä se on se, että tarina on pelottavan yleinen ja monia koskettava, mutta josta ei ehkä silti kehdata puhua tarpeeksi. Alkoholi- ja mielenterveysongelmia on paljon mutta ne käsitellään usein joko baarissa, terapeutilla tai ei ollenkaan. Eli ehkä se, että olen melko avoimesti avannut jokaisen tunnetilan, joka matkan varrella on tullut vastaan, ja kertonut niistä, on ollut sellainen avain kirjoitusteni suosioon. Luulisin, että niistä on saanut jotain irti sekä ne, joita vastaavat ongelmat koskettavat henkilökohtaisesti sekä sitten heidän läheisensä. Samalla sitten taas ne, jotka eivät ole joutuneet vastaavien asioiden kanssa painimaan, ovat vain seuranneet ja eläneet mukana sitä nousuani alhaalta parempaan. Ihmiset tykkäävät lukea itsensä voittamisesta.

Kiva kiva. Tosi kiva sulle. Kukas tuon sinun kirjasi julkaisee?

— Julkaisen sen itse, toimin siis omana kustantajanani. Jonkin verran keskustelin muutamien kustantamojen kanssa, jotka lopulta kuitenkin päätyivät jättäytymään pois, joten päätin saattaa projektin loppuun omin voimin. Mikä oikeastaan tuntuu aika hyvältä ratkaisulta nyt. Koko juttu edennyt omien tekojen ja ratkaisujen kautta, joten tehdään nyt sitten kirjakin samaan malliin. Jos onnistun, voin sanoa onnistuneeni ihan itse ja jos taas koko roska floppaa, niin eipähän voi syytellä ketään muuta vaan pitää katsella sitten peiliin taas kerran.

Toisin sanoen aiot kylpeä rahassa ja onanoida kylpyammeellisessa satasen seteleitä?

— Noh, sanotaan nyt niin, että ei tässä rikastumaan pääse eikä se se tavoite missään nimessä ole. Jos omani saan takaisin, olen enemmän kuin tyytyväinen ja jos siihen päälle jotain tulee, niin pääseepähän maksamaan velkoja pois.

Mutta haluaisit kuitenkin onanoida setelikylvyssä?

— No eikös kaikki?

Arvasin. Olet varmaan niitä Kokoomuksen äänestäjiä. No, kerro tähän loppuun vielä, että mistä sitä kirjaa saa?

Soberismia – Kalliosta kukkulalle tosiaan julkaistaan lokakuun ensimmäisenä päivänä ja sen ennakkomyynti käynnistyy keskiviikkona 28. toukokuuta omassa nettikaupassani. Julkaisuun asti jatkuva ennakkomyynti on hinnaltaan edullisempi , vain 17 euroa kun ilmestyessään hinta on 25 euroa ja ennakkoon ostettuun kirjaan saa myös halutessaan omistuskirjoituksen. Ilmestyessään sitä pitäisi saada myös suurimmista kirjakaupoista.

Saanko ennakkokirjoitukseksi vaikka että ”onanoin rahakylvyssä tätä omistuskirjoitusta kirjoittaessani”?

— No saat, jos välttämättä haluat.

Haluan. Kiitos haastattelusta Teemu ja onnea kirjaprojektiin! Toivottavasti saat kaiken mitä haluat. Myös elämässä.

— Kiitos, samaa toivon minäkin! Saanko mainostaa vielä nopeasti nettisivuani? Eli keskiviikkona kannattaa suunnata osoitteeseen www.soberismia.fi, sieltä löytyy sitten se nettikauppa ja kirjan voi tilata!

Ei, et saa. Kyllä tämä nyt oli tässä.

Seuraava kirjoitus Aivan ensimmäinen kirjoitus